2021-06-09 11:02Pressmeddelande

Golf, båtliv och Hemester i Sigtuna

Båthamnen i Sigtuna stadBåthamnen i Sigtuna stad

Färsk turismstatistik från TEM 2020 visar att intresset för golfbanor växer och att gäster som väljer att övernatta i båt och husbil ökar mest i destinationen. Allt tyder på att hemestertrenden fortsätter att öka och Sigtunas långa Mälarkust med gott om badvänliga vikar, bryggor och stränder och destinationens sex golfbanor skapar stora möjligheter för turister att trivas här. Dessutom finns många fina sommarhotell, fem unika slott, 42 padelbanor, cykel- och vandringsleder och pittoreska Sigtuna stad och Steninge slottsby med restauranger, butiker och caféer.

Trots att 2020 bjöd på dystra turismsiffror och en kraftigt minskad omsättning för Sigtunas besöksnäring finns det mycket att glädjas åt när vi kliver in i sommarmånaderna. Vi har ett outtröttligt näringsliv och föreningsliv som fortsätter att skapa nya attraktioner och besöksmål. Bland annat har en ny fantastisk lekplats precis anlagts i Steninge slottsby och på strandpromenaden i Sigtuna stad finns numer en riktig äventyrsgolfbana, säger Anna Lakmaker, vd Destination Sigtuna.  

Båtliv i Sigtuna
Att uppleva Sigtuna från sjösidan är något alldeles speciellt och Mälarkustens natursköna sommarlandskap är svårslaget. Det lugna vattnet och den omväxlande naturen är utmärkt för kajaker och kanoter. På fredagar och lördagar kan man ta Strömmabåten från Stockholm till Sigtuna och det finns även en tur via Sigtuna vidare till magnifika Skokloster slott.

Gästhamnen i Sigtuna stad har plats för 20 gästbåtar och ligger centralt belägen intill flera restaurangen och caféer. Bara ett stenkast från vattnet finns klassiska Stora gatan med sitt unika utbud av butiker, caféer, restauranger och hotell.  Invid hamnen finns även duschar, el, tvättmaskiner, färskvatten och gästtoaletter till båt-turisternas förfogande.

För båtgäster som har en mindre båt på släp eller med sig egen kanot eller kajak, finns en iläggningsplats vid Aludden i Sigtuna, ca fem minuters promenad väster om Sigtuna stad och ytterligare en iläggningsplats vid Steningebadet.

Golf, äventyrsgolf och discgolf
Golfintresset är rekordstort. Upplev Sigtuna golfklubbs underbara läge utmed Garnsviken och med slottet Wenngarn som kulis eller testa Vassunda golfklubbs fina miljö och utmanande skogs- och parkbana ritad av Sune Linde. I destinationen finns hela sex golfbanor att välja mellan och minigolf både på Wenngarn och i Sigtuna stad. Dessutom finns en härlig discgolfbana förlagd i skogen på Harberget invid en av kullarna runt Sigtuna stad. Discar finns att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.

Hemestertips
Alla hemestertips finns samlade på Destinationsigtuna.se. Välj mellan aktiviteter som till exempel; Båtsommar, Bland rosor och ruiner, Ta ett dopp, Hundvänliga Sigtuna och En dag på landet. Eller gå in under någon av flikarna Barnfamiljen, Vi två och Tillsammans med vännerna och ta del av specifikt utvalda hemstertips för varje kategori.  

Sigtuna är en fantastisk sommardestination och det stora utbudet av roliga och spännande aktiviteter för barnfamiljer, om man reser på tu man hand eller tillsammans med vänner gör Sigtuna till en riktig sommarfavorit. Vi har också ett oslagbart läge utmed Mälarens strand i kombination med närheten till Stockholm, Uppsala, Västerås och Enköping vilket märk inte minst i det stora antalet återkommande besökare, säger Anna Lakmaker, vd Destination Sigtuna.

Fler siffror från TEM 2020
Destination Sigtuna har sedan 2008 gjort ekonomiska mätningar över hur besöksnäringen påverkar destinationen och de senaste siffrorna visar bl.a att:
- Handeln svarar för 35,5% av den totala turismomsättningen
-
Omsättningen för aktiviteter (bl.a. golf, båtturism) ökar med 10,9%
-
Antal kommersiella gästnätter sjunker från 949 279 till 423 421
-
Svenska besökare svarar för 83% av övernattningarna i destinationen

*TEM tas fram av det oberoende analysföretaget Resurs för Resor och Turism i Norden AB som genomför mätningar och analyser inom resor- och turismsektorn.

Läs mer här: https://www.destinationsigtuna.se/sv/hemester-i-sigtuna/


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se