2009-02-11 11:11Pressmeddelande

Vikingar välkomnar Vikingarännet

null

 

Vikingar välkomnar Vikingarännet!

Årets vikingarännare välkomnas av riktiga vikingar när de passerar Sigtuna nu på söndag. Det är Sigtuna Turism i samarbete med Stockholm - Arlanda Airport som arrangerar en vikingastation vid Mälarens strand för att möta de tusentals skridskoåkare som passerar staden i samband med Vikingarännet.

Vid vikingastationen får besökarna veta mer om vikingatidens sätt att färdas över isarna och det kommer även att bjudas på enklare förtäring.

För visst åkte man skridskor redan på vikingatiden. I Sigtuna, som grundades redan på 980-talet, har man hittat flera fynd av islägg - vikingatidens skridskor. Skridskorna tillverkades av ben som slipades till vassa skär som sedan snörades med läderremmar.

Vikingastationen är öppen från 9.00 - 15.00 söndagen den 15 februari.

Press som är intresserad av mer information eller förhandsvisning av de islägg som finns bevarade på Sigtuna Museum, vänligen kontakta Sofia af Geijerstam pressansvarig Sigtuna Turism.

sofia.geijerstam@sigtunaturism.se

08594806 54

0735 93 55 68

.

Sofia af Geijerstam

 

Sigtuna Turism AB

Box 117

193 23 Sigtuna

Tel. 08-594 806 50

Mobil 073 - 593 55 68


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se