2009-05-28 15:45Pressmeddelande

Svensk vikingaexpedition till Novgorod

null

I sommar gör Lennart Widerberg, gymnasielärare i Norrtälje, verklighet av sin dröm att färdas i prinsessan Ingegerds kölvatten. Nu på lördag den 30 maj startar han sitt äventyr i Sigtuna när han lägger till med Viksbåten Freja och dess besättning. Färden går sedan vidare mot Novogord i Ryssland. Den väg som Olof Skötkonungs dotter Ingegerd  tog när hon för 1000 år sedan gav sig av för att gifta sig med den ryske fursten Jaroslav.

- Vi räknar med att resan tar ungefär tre veckor. Vi går för segel i den mån vi kan. Annars är det årorna som gäller , säger Lennart Widerberg som leder expeditionen. 

Expeditionsbåten  Freja är en 10 meter lång kopia av det 1100-tals skepp som hittades i mossmarken Viks utanför Norrtälje. Att de väljer att göra resan just i sommar beror på att staden Novgorod firar sitt 1150års jubiluem i år. 

I samband med det att Viksbåten Freja kommer till Sigtuna anordnar Sigtuna Museum och Sigtuna Turism en temadag kring Sigtunas och Rysslands gemensamma historia under rubriken Ingegerd, den heliga Anna av Novgorod. Det blir bland annat gratis guidade turer på svenska och ryska, smakprover från det ryska köket och föreläsningar om prinsessan Ingegerd och expeditionen till Novgorod.

Program för temadagen Ingegerd den heliga Anna av Novogord lördagen den 30 maj

12.00 Viksbåten Freja med besättning anländer till Sigtuna stad. Begränsade antal platser för press ombord.

13.00 Guidade turer i Sigtuna stad på svenska och ryska ( Samling vid Borgmästarängen, ingen kostnad. Avslutning på Sigtuna Museum.)

15.00 Rune Edberg föreläser om Prinsessan Ingegerd och den okända reliken. Gavelrummet Sigtuna Museum, entré 20 kr.

16.00 Lennart Widerberg - Sommarens resa i Ingegerds kölvatten. Gavelrummet Sigtuna Museum, entré 20 kr.

12.00 - 17.00 Representanter från Matmuséet i Moskva erbjuder smakprov ur det ryska köket. Även traditionellt ryskt hantverk. Sigtuna Museums trädgård.

För mer information kontakta Sofia af Geijerstam pressansvarig Sigtuna Turism 0735 93 55 68  / 08 594 806 54


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se