2009-10-21 22:22Pressmeddelande

Skoklosters slott – Sveriges vackraste slott

Skoklosters slott, beläget vid Mälaren mellan Stockholm och Uppsala, uppfördes som privatbostad mellan åren 1654 – 1676, mitt under den svenska stormaktstiden. Den ståtliga vita byggnaden med sina hörntorn gav redan på 1600-talet ett sagolikt intryck Det är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige.
Slottet, som familjen von Essen sålde till svenska staten 1967, vann stort i tidningen Queens läsartävling om Sveriges vackraste slott.

Tidningens expertjury, som bestod av författaren och professorn i arkitekturhistoria Fredric Bedoire, antikexperten Peder Lamm och slottsreporten Eva Littorin, valde ut tio slott som Queens läsare fick välja mellan.

Och dessa är Sveriges vackraste slott i den ordning som läsarna valde_


1. Skoklosters slott, Uppland

2. Drottningholm, Uppland

3. Elghammar, Södermanland

4. Stora Sundby, Södermanland

5. Gimo, Uppland

6. Torpa Stenhus, Västergötland

7. Jordberga, Skåne

8. Rosendal, Uppland

9. Ericsberg, Södermanland

10. Övedskloster , SkånePressbilder finns att hämta på www.skoklostersslott.se
eller ring Margareta Berglund Hamngren tel 08-402 30 15
e-posta: press@lsh.seOm Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se