2012-08-20 11:56Pressmeddelande

Sigtunas första litteraturfestival en succé - över 1000 personer deltog

null

Sigtuna Litteraturfestival har just avslutats. Succén är ett faktum. Över 1000 personer besökte festivalen som hyllade läslust och berättarglädje. Dessutom var det många som följde livesändingarna över nätet.

Visionen inför den första Sigtuna Litteraturfestival var att hela Sigtuna stad skulle präglas av ordet; det skrivna, det lästa och det berättande. Under en dag ville Sigtuna sprida läslust och berättarglädje, men även stämma till eftertanke och ta upp viktiga frågor. Vartenda café skulle fyllas av samtal och berättelser. Och det skulle bli riktig festivalstämning.

- Det blev som vi drömt om. Det blev en magisk dag. Vi är överväldigade av den respons vårt intitiativ att starta Sigtuna Litteraturfestival fått, berättar Camilla Zedendahl, initiativtagare och vd på Destination Sigtuna. Vi kan redan nu konstatera att över 1000 personer kom till Sigtuna och att det fanns även de som följde oss via livesändningarna.

De 42 programpunkterna fylldes av festivalbesökare. Mariakyrkans över 400 platser fylldes, det blev ståplatser under Bodil Jönsson samtal. Under författarmötet med Göran Rosenberg satt över 200 personer tätt på bänkarna och lyssnade andäktigt. I Gröna Ladan ställdes det in extra stolar under Maja Hagermans och Pelle Sandstraks inspirerande föredrag. Ilon Wiklands två samtal med Dorotea Bromberg fyllde museets lokaler till bristningsgränsen.

- Hela festivalen är resultatet av samarbete. Hemligheten bakom succén är Sigtunaandan, här bidrar alla. Och att Sigtuna är och har varit en mötesplats för människor och tankar i över 1 000 år, fortsätter Camilla Zedendahl.

- Caféerna, biografen, kyrkan, biblioteket, bokhandeln, Sigtunastiftelsen, museet har öppnat sina dörrar och gemensamt stått värd för dagen. Detta och förläggaren Dorotea Brombergs personliga, entusiastiska och generösa engagemang har varit ovärderligt.

Sigtuna Litteraturfestival är ett långsiktigt projekt och visionen är att om 10 år ha vuxit till en veckas lång festival. Destination Sigtunas medarrangörer Brombergs förlag och Tällberg Foundation står bakom många av programpunkterna. 


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se