2014-08-07 09:00Pressmeddelande

Sigtuna Litteraturfestival satsar på barn- och ungdomstorg

null

Under den tredje upplagan av Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti bjuds på ett gediget barn- och ungdomsprogram. Träffa några av Sveriges främsta barn- & ungdomsförfattare: Stina Wirsén, Emma Virke, Moni Nilsson, Jens Ahlbom, Niklas Krog, Katarina Kieri, Johanna Lindbäck och många fler. 

Nytt för i år är satsningen på ett barn- och ungdomstorg i Drakegårdens trädgård med aktiviteter under hela festivalen. Här kan man träffa författare, pyssla i workshops, lyssna på sagor och musik, gå tipspromenad, titta på olika skolprojekt eller dela med sig av sina bästa boktips. 

- Barns läsning är en hjärtefråga för oss och vi vill självklart vara med och bidra till ungas läslust. Vi har skolklasser som förbereder sig genom att läsa en bok för att under festivalen sedan träffa författaren på plats, säger Karin Sallander, projektledare för Sigtuna Litteraturfestival.

Ur barn- och ungdomsprogrammet:

 • Toto Tittut-workshop med Emma Virke för förskolebarn.
 • Moni Nilsson (Tsatsiki-böckerna) berättar om Gordon och Semlan-böckerna.
 • Vi skapar figurer - workshop för barn (ca 5 år) med Sara Lundberg och Stina Wirsén.
 • Någons hjälte- hör författaren Mårten Sandén ståupp-berätta sin bok om hjälten Viktor.
 • Illustratören Jens Ahlbom berättar om hur Mulle Meck-figuren kom till.
 • Katarina Kieri (Mellan dig och dig) om helt nya boken Vero hit och dit (ges ut i september).
 • Johanna Lindbäck, författare, bokbloggare och Sveriges läsambassadör, berättar om sin nya bok Lite ihop.
 • I fantasyns värld - författarmöte med Niklas Krog.
 • Bokrelease för SigtunaHems skrivarverkstad för ungdomar.
 • Berättarministeriet, samtal med unga debutanter.
 • Svenska barnboksakademien
 • Anna Höglund – utställning och samtal om boken Om detta talar man endast med kaniner.

Dessutom blir det sagoläsning på olika språk, Muminteater, boktipshörna och bokpyssel.

Med över 80 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti på möten mellan författare och läsare i alla åldrar. Angelägna samtal och författarmöten varvas med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, guidade turer och utställningar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se