2015-04-16 13:30Pressmeddelande

​Säsongsöppning av Sigtunas bokkiosk med festivalböcker på Världsbokdagen

null

Den 23 april firas Världsbokdagen som instiftades av Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning och för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter. I Sigtuna firar vi denna dag med säsongsöppning av Bokkiosken – Sigtunas i särklass minsta bibliotek. I den gamla telefonkiosken på Lilla torget, som invigdes förra året kan alla som vill låna klassiska romaner, barnböcker och högaktuella festivalböcker helt utan stämplar och lånetider!

I hyllorna på den säsongsöppnade bokkiosken återfinns på Världsboksdagen titlar av Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Anna-Clara Tidholm – alla aktuella som medverkande i Sigtuna Litteraturfestival 22-23 augusti 2015.

Initiativet till bokkiosken togs av Alfonso Ambrossi, poet och biblioteksassistent på Sigtunastiftelsen och bygger på idén att man lånar en bok man är nyfiken på och delar med sig av en egen bok som man gärna vill att någon annan ska läsa.

- Vi har fått mycket positiv uppmärksamhet och det är fler städer som funderar på att göra något liknande, Umeå bland annat. Vimmerby har redan en färdigställd bokkiosk, säger Alfonso Ambrossi.

Telefonkiosken, som är av en tidig modell från 1900-talets början skänktes av Telia till Sigtuna kommun hösten 2003. Över hela landet tas Telias telefonkiosker bort eftersom att allt färre använder automaterna. Men då andra gamla telefonkiosker plockas bort har Sigtunas telefonkiosk fått ett nytt öde. Sigtunas bokkiosk är en samverkan mellan Destination Sigtuna, Sigtunastiftelsen och Biblioteken i Sigtuna kommun.

Bokkiosken öppnar för säsongen torsdagen den 23 april kl. 13 vid Lilla torget, Sigtuna. En inbjuden skolklass är med i samband med öppningen och får då möjlighet att låna varsin barnbok ur bokkioskens utbud och fira världsbokdagen med saft och bulle. Varmt välkomna!

Några kommentarer från bokkioskens gästbok:

”Jag och min lillebror har lämnat var sin bok som båda är bra”
”Kurt, 4 år, vill ha böcker om hajar”
”Majken och mormor var här och läste en saga i solen”
”Great that you promote culture this fun and simple way. These ideas can change the world”

Om Sigtuna Litteraturfestival 22-23 augusti 2015:

För fjärde året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar med Sigtuna stad som arena. Med dryga 70-talet punkter på programmet bjuds det på samtal, debatter och författarmöten varvade med sagoläsning, workshops, bokmarknad, litteraturgudstjänst, guidade turer och utställningar. Hela programmet presenteras i maj. Följ festivalen på: sigtunalitteraturfestival.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se