2016-04-14 07:15Pressmeddelande

Samar Yazbek gästar Sigtuna Litteraturfestival

null

Programarbetet pågår för fullt och nu står det klart att den kritikerrosade syriska författaren och journalisten Samar Yazbek gästar Sigtuna Litteraturfestival 26-28 augusti. Fler namn som nu släpps är Booker-prisbelönade författaren Anne Enright, John Ajvide Lindqvist, Linda Olsson, Bob Hansson och högaktuella Negar Naseh. Programmet i sin helhet släpps i maj.

- Det är en stor ära att få välkomna Samar Yazbek till årets festival. Hennes vittnesmål från Syrien är brinnande aktuellt, och vi ser fram emot att få diskutera ordets kraft med henne. I samband med festivalen kommer hon dessutom att gästa Sigtunastiftelsen under en vecka för att få ro att skriva, säger Camilla Zedendahl, vd Destination Sigtuna.

Samar Yazbek (född 1970 i Syrien) är journalist och författare. Hon kommer från samma religiösa minoritet som den styrande klanen Assad, men utsattes för hot och förföljelser från regimen och 2011 tvingades hon och dottern lämna Syrien. 2012 fick hon svenska PEN:s Tucholskypris för A Woman in the Crossfire, en rapport från Syrienkriget. Romanen En mörk strimma av ljus (2013) var hennes första bok översatt till svenska. Hon har i hemlighet flera gånger åkt tillbaka till Syrien och i hennes senaste bok, Resa in i tomheten (2015), får läsaren följa med på tre av resorna.

För femte året i rad bjuder Sigtuna litteraturfestival 2016 in till en fest för att fira ordets kraft. Sigtuna stad står som arena och med 80-talet punkter på programmet bjuds på samtal, debatter och författarmöten varvade med sagoläsning, workshops, litteraturgudstjänst, guidade turer och utställningar för läsare i alla åldrar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangerades av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.

Hela programmet presenteras i maj. 

Följ festivalen på:

sigtunalitteraturfestival.se

facebook.com/sigtunalitt

Twitter: #Sigtunalitt


För mer information kontakta:

Camilla Zedendahl, VD Destination Sigtuna AB, mobil: 070-990 69 73, e-post:

camilla.zedendahl@destinationsigtuna.se

Sofia Hiller, pressansvarig, mobil: 073-640 16 20, e-post: sofia.hiller@destinationsigtuna.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se