2013-06-10 13:00Pressmeddelande

Roslund & Hellström till Sigtuna Litteraturfestival 17-18 augusti 2013

null

För andra gången på kort tid har en kriminalroman av Roslund & Hellström nominerats till CWA International Dagger. Priset är ett av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser. I augusti gästar de Sigtuna Litteraturfestival.

Författarduon Anders Roslund & Börge Hellströms nya roman Två soldater är högaktuell genom sin berättelse om gängkriminalitet och utanförskap. Paralleller kan lätt dras till den senaste tidens upplopp i Husby och runt om i Sverige.

- Upploppen är ingen tillfällighet eller isolerad händelse. Vi tillåter inte ungdomarna att höra till samhället. Och man vill tillhöra något. När dörren till samhället är stängd, är man beredd att gå hur långt som helst för att höra till det som erbjuds. Dessa unga människor blir en rekryteringsbas för blivande gäng, säger Anders Roslund.

Roslund och Hellström liknar det vid ett självskadebeteende.

- Man bränner upp sitt eget rum. Vi måste nå ungdomarna innan de blir fullvärdigt kriminella. För om samhället, som nu, stängt dörren, då bildar man ett eget samhälle, säger Anders Roslund.

Genom egna erfarenheter och mångårig research vet författarduon vad de skriver om. Börge Hellström är en av grundarna av KRIS, Kriminellas Rätt i Samhället. Anders Roslund som prisbelönad journalist, författare och dokumentärfilmare.

- Det är jättebra att polisen försöker möta ungdomarna bortanför uniformen men gängledarna kommer runt detta genom att skicka sina ungdomar till nya platser, där man inte har relationer eller känner någon. I grunden är det upp till oss alla att lösa det. Jag vet att jag ställer höga krav på oss vanliga medborgare. Men det är hos oss det måste ske, vi måste gemensamt ta ansvar för att få en förändring, säger Börge Hellström.

Under Sigtuna Litteraturfestival 17-18 augusti berättar Roslund & Hellström om sitt författarskap och skrivandet av Två soldater, samt diskuterar utanförskap och gängkriminalitet.

För andra året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar med Sigtuna stad som arena. Med 60 programpunkter på programmet bjuds på samtal och författarmöten varvade med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, bokbindning, guidade turer och utställningar.

Ur programmet på Sigtuna Litteraturfestival:

Henning Mankell, Maria Sveland, KG Hammar, Kristina Ohlsson, Karin Alvtegen, Po Tidholm, Caroline Krook, Åsa Nilsonne, Bengt Göransson, Carl Johan De Geer, Ted Hesselbom och Anders Wijkman är några av deltagarna.

Årets Sigtuna Litteraturfestival genomförs i brett samarbete mellan Destination Sigtuna, Tällberg Foundation, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

För mer information kontakta:

Camilla Zedendahl, VD Destination Sigtuna AB, mobil: 070-990 69 73, E-post: camilla.zedendahl@destinationsigtuna.se

Sofia Hiller, Destination Sigtuna AB, mobil: 073-640 16 20, E-post: sofia.hiller@destinationsigtuna.se

Carin Urell, programgruppen, mobil: 070-51 84 784, E-post: carin@urellpublishing.se

För hela programmet:

sigtunalitteraturfestival.se

Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se