2016-10-28 12:55Pressmeddelande

Pressinbjudan: Välkommen till årets mest nytänkande julbord

null

När hela grönsaken gör skillnad, gammal gröt blir bröd och hela djuret får hänga med.

Sigtuna vänder upp och ner på julbordet. Av råvaror som annars skulle slängts skapas årets mest nytänkande och hållbara julrätter. I Sverige slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall, något som vi i Sigtuna har bestämt oss för att göra någonting åt. Sedan 2009 samarbetar hotellen i Sigtuna och Arlanda kring hållbarhetsfrågor och en del av arbetet innebär att tillsammans jobba metodiskt och långsiktigt för att minska matsvinnet. Utmaningen har lett till kreativitet – och fantastiska nya anrättningar. Därför känns det också både logiskt och spännande att i år duka upp ett hållbart julbord á la Sigtuna.

Välkommen på hållbart julbord skapat av mat som ofta slängs, ovanliga styckdetaljer som förvandlats till kryddig marockansk gryta, gammal gröt som förvandlats till färska brödbullar och där hela grönsakerna används. Våra fantastiska kockar har blivit fenor på hållbar matlagning och bjuder på sina bästa tips och recept i vår receptsamling ”En Godare Jul”.

När? Den 14 nov kl 14.00 - ca 16.00

Var? Clarion Hotel Arlanda Airport, Living room/hotellounge vid entrén

Program:

Eva Camel Fugleseth, tf vd på Destination Sigtuna, berättar om varför hotellen i Sigtuna satt hållbarhetsfrågan i första rummet och vad som görs för att göra skillnad.

Mårten Thorslund, grundare av matsvinnet.se ger oss en inblick i hur vi kan bli bättre på att ta vara på våra resurser.

Kalle Eriksson, köksmästare på Sigtunahöjden och semifinalist i Årets kock 2014, och hans kollegor i Sigtuna berättar om sina recept och hur de arbetar hållbart med råvaror som värnar om djur, människor och natur.

Följande restauranger ingår i receptsamlingen:

1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.

Alla som kommer får en hållbar goodie bag med sig hem och fina presentkort på julbord lottas ut.

Vi bjuder på miljövänlig transport med Arlanda Express. Kommer du med bil kan vi erbjuda kostnadsfri parkering i mån av plats. Kontakta Karin Pontén, se nedan.

Har du frågor, kontakta gärna sofia.hiller@destinationsigtuna.se

OSA senast den 10 november till karin.ponten@varprbyra.se

Hjärtligt välkomna!


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se