2016-06-22 14:06Pressmeddelande

​Pressinbjudan till 5-årsjubilerande Sigtuna Litteraturfestival 26-28 augusti

null

Samar Yazbek, Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström, Madeleine Hessérus, Suzanne Osten och Sven Wollter är några av årets många deltagare i femårsjubilerande Sigtuna Litteraturfestival.

Med oväntade möten och även i år ett program utöver det vanliga bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till författarmöten, samtal och utställningar. Med över 80 medverkande och ordets kraft som ledord bjuder festivalen på ett brett program, med en särskild festival för de yngre läsarna under lördagen den 27 augusti. Allt med den tusenåriga staden Sigtuna som arena. Festivalen inleds med en förfest på fredagen med Sofia Karlsson och Tomas Andersson Wij på Sigtunastiftelsen. Därtill blir det avspark i fotbollslandskamp mellan Sveriges och Norges författarlandslag på lördagen.

Varmt välkommen!

Datum: 26-28 augusti 2016

Plats: hela Sigtuna stad

Anmälan för press: sofia.hiller@destinationsigtuna.se

Biljetten skickas ut i förväg och kan även hämtas ut på Drakegården, Stora gatan 33, under festivaldagarna 27-28 augusti. Alla lokaler har begränsat antal platser och biljetten gäller i mån av plats. Till Sigtuna stad kan man enkelt och miljövänligt ta sig med SL hela vägen.

Ur programmet 2016:

 • Gränser och gränslöshet i skuggan av ett krig - Samar Yazbek och Emanuel Sidea i ett samtal om nationella gränser och mänsklig gränslöshet under ledning av Alf Linderman.
 • Skrivandets villkor och vardag – Booker-prisbelönade Anne Enright i ett samtal om skrivande med förläggaren Dorotea Bromberg.
 • Den ängsliga samtiden paneldebatt med Suzanne Osten, Makode Linde, Svante Weyler och Elisabeth Ohlson-Wallin under ledning av Ted Hesselbom.
 • Litteraturen som ett sätt att leva i världen - författarmöte med Ebba Witt-Brattström.
 • Att stärka livslusten och plåstra om den sorg som ryms i våra liv - möt Bob Hansson i ett samtal om sin nya diktsamling. Dessutom spelas valda delar ur Hanssons föreställning ”Vad är det frågan om?”.
 • Krig, fred och självbild i nordisk samtidslitteratur - nordiskt författarmöte med Elisabeth ÅsbrinkKjell WestöMarte Michelet och Per Svensson i ett samtal om minne och glömska, nationell identitet, självbild och hur vi väljer att skriva vår historia.
 • När naturvetenskap tar plats i berättelse och språk - möt Madeleine Hessérus i ett samtal med Åsa Beckman.
 • Release the beast - ett samtal om skräck och socialrealism med John Ajvide Lindqvist och Madeleine Bäck under ledning av Tara Moshizi.
 • Vad händer med Europa? Tidigare finansminister Allan Larsson och riksdagsledamot Birgitta Ohlsson i ett samtal under ledning av Alexander Crawford.
 • Enskilda författarmöten med Qaisar Mahmood, Sven Wollter, Carola Hansson, Linda Olsson, David Qviström, Andrzej Tichý, Kristina Kappelin, Tomas Bannerhed, Kenneth Gysing med flera, samt Sigtunas nya fristadsförfattare.
 • Lilla Litteraturfestivalen med Minecraftpyssel, slöjdworkshop, bokrelease, Bamseutställning, författarmöte med Sara Sheppard och Petrus Dahlin.

Följ festivalen på: sigtunalitteraturfestival.se

facebook.com/sigtunalitt
Twitter: #Sigtunalitt

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se