2014-04-09 09:00Pressmeddelande

Pressinbjudan: Sigtuna och Arlandas hotell lanserar lokalt mjöd

null

Nu lanserar Sigtunas hotellsamarbete för en hållbar destination sitt eget rabarbermjöd. Med smak av lokal rabarber och honung från 15 egna bikupor kan man nu erbjuda ett halvtorrt mjöd med doft av honung och sommarblommor som passar lika bra till dessert som till förrätt.

Sigtunamjödet är ett halvtorrt mjöd gjord på hotellens egen honung och rabarber från trädgårdar i Sigtuna. Hotell Kristina är initiativtagare till idén tillsammans med producenten Mjödhamnen.

- Det är jätteroligt att vi nu kan servera ett lokalt producerat mjöd där vår egen honung är en av ingredienserna. Sigtunamjödet passar till mycket, men framförallt till en laxtartar, sushi, tonfisk, eller en fisk med kryddig sås. Sigtunamjödet är också utmärkt som aperitif och till tapas, säger Andreas Olsen, restaurangchef och ägare till Hotell Kristina.

Mjödprovning kommer att ske:

Torsdagen den 8 maj kl. 14.00-16.00

Plats: Hotell Kristina, Rektor Cullbergs Väg 1, Sigtuna

Provningen börjar 14.30 och leds av Anders Melldén, skribent och sommelier. Vi smakar på Sigtunamjödet, lokala honungspraliner från RC Chocolat, lokal honung och smårätter. Medverkar gör även Johan Pihl från Mjödhamnen samt representanter från de deltagande hotellen.

För anmälan, bilder och provning, kontakta:

Sofia Hiller, Destination Sigtuna AB, sofia.hiller@destinationsigtuna.se, mobil: 073-640 16 20

Möjlighet finns även att provsmaka mjödet på Svenska Mässan i Göteborg 10-12 april under En öl & Whiskymässa i Mjödhamnen AB:s monter E03:26.

Sigtunamjödet serveras på flertalet hotell runt Arlanda och Sigtuna samt ingår i Systembolagets beställningssortiment från och med maj. 

Systembolaget art.nr 76974-01

Alkohol: 13,5 % vol

Sötma: Halvtorrt

Hotellen som är med i samarbetet kring mjöd är:

32 Rum & Kök, Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda Airport, Ibis Styles Stockholm Arlanda Airport, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell samt Rosersbergs slottshotell.


Fakta om bikupor:

Att destinationens hotell har egna bikupor ger dubbel nytta, tillsammans finns 15 stycken. Genom binas arbete får hotellen inte bara god honung och mjöd utan också pollinering av växter och stärkt biologisk mångfald lokalt. Av världens 1500 odlade grödor pollineras omkring 70 procent av bin, så de fyller en oerhört viktig roll i vår värld.Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se