2020-02-26 09:00Pressmeddelande

Premiär för ny scen på Sigtuna Litteraturfestival

null

Pittoreska Sigtuna stad utgör arenan för Sigtuna Litteraturfestival, den 9 maj. Nytt för i år är att den nyrenoverade medeltida kyrkoruinen St Per tar plats bland scenerna. Invigningen sker genom Anna Berglinds verk Minnandet och glömskans geografi, en konstnärlig gestaltning som bygger på hennes mammas upplevelser av att som 15-åring komma till Sigtuna, efter att ha överlevt förintelsen.

-Sigtuna Litteraturfestival vill vara en arena som bidrar till att skapa mötesplatser för starka samtal och viktiga berättelser som berör på djupet. St Per, med sin geografiska placering mitt i festivalområdet, blir ett naturligt hjärta i arenan. Konstnären Anna Berglinds starka gestaltning av sin mammas minnen och tydliga koppling till Sigtuna känns som en självklar invigningsakt, säger Maria Martin, projektledare för Sigtuna Litteraturfestival.

Anna Berglinds konstnärliga gestaltning uppförs genom ett i samarbete mellan Sigtuna kommun, Sigtuna församling, Destination Sigtuna och Sigtunastiftelsen. Den första delen av konstverket invigs i samband med Sigtuna Litteraturfestival den 9 maj och 13.00 berättar Anna Berglind om konstverket.

-Minnandet och glömskans geografi är en konstnärlig gestaltning som bottnar i arvet efter min mor. Utgångspunkten är hennes fotoalbum med bilder från 1945 då hon befann sig på Sigtunastiftelsen, efter att ha överlevt flera nazistiska utrotningsläger. När snart inga förstahandsvittnen från Förintelsen längre finns vid liv fungerar föremålen och fotografierna som en viktig länk till Europas mörka historia, säger konstnären Anna Berglind.

Totalt medverkar ett tjugotal författare på Sigtuna Litteraturfestival. Förutom den nya scenen vid St Pers ruin, är programpunkterna förlagda till Sigtunastiftelsen, St Pers skola, Munken och Stora Brännbo. Den sistnämnda är mycket populär bland såväl besökare som medverkande och i år är bl.a. både författarloungen och VIP-loungen förlagda till hotellet.

-Sigtuna Litteraturfestival är årets kulturella höjdpunkt i vår destination och ett viktigt evenemang som bidrar till att sätta Sigtuna på kartan. Stora Brännbo har varit samarbetspartner till festivalen under många år och för oss är det självklart att stötta ett så viktigt projekt, säger Björn Jonzon, vd för Stora Brännbo.

Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i samarbete med Stora Brännbo, Sigtunastiftelsen, Sigtuna Museum & Art, Sigtuna kommun och förlagen Natur och Kultur och Piratförlaget.

Läs mer på www.sigtunalitteraturfestival.se.

För mer information, kontakta:Maria Martin, projektledare, Sigtuna Litteraturfestival, mobil: 0760 80 56 35
e-post:maria.martin@destinationsigtuna.se

Om Sigtuna Litteraturfestival
Sigtuna Litteraturfestival hade premiär år 2012. Destination Sigtuna stod som arrangör i brett samarbete med Tällberg Foundation, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun med fler. Sedan dess har Destination Sigtuna, tillsammans med olika aktörer, arrangerat festivalen sex gånger. Sigtuna Litteraturfestivals kärnvärde är läsglädje och tanken är att skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar där personliga och nära möten mellan författare och deltagare kan ske. Under årens lopp har runt 200 författare gästat festivalen och däribland Rickard Ford, Jan Guillou, Vanna Rosenberg, Mikael Niemi och Kerstin Ekman. Den 9 maj 2020 genomförs Sigtuna Litteraturfestival för sjunde gången i ett samarbete mellan Destination Sigtuna och Piratförlaget, Natur & Kultur, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun och Stora Brännbo. 


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se