2016-06-01 07:30Pressmeddelande

​Poesin intar Sigtuna Litteraturfestival 26-28 augusti

null

Med över 80 medverkande och omväxlande program bjuder den femte upplagan av festivalen på mer poesi än tidigare år. Publiksuccén med en poesistafett på Stora torget fortsätter för andra året i rad, Bob Hansson framträder med valda delar ur sin föreställning ”Vad är det frågan om?”, och Igor Pomerantsev, rysk poet och journalist bosatt i Prag gästar festivalen. Nytt för i år är en öppen poesiscen, där alla som vill är välkomna att läsa sina egna eller andras dikter.

Sigtuna Litteraturfestival ska vara en plats där man får stanna upp och ta sig tid att reflektera. Här har poesin en naturlig plats. 

Här presenteras utvalda delar ur programmet:

 • Att stärka livslusten och plåstra om den sorg som ryms i våra liv - möt Bob Hansson i ett samtal om sin nya diktsamling och om att genom poesi stärka livslusten och plåstra om den sorg som ryms i alla våra liv. Dessutom spelas valda delar ur Hanssons föreställning ”Vad är det frågan om?”.
 • Poesistafett - Vissa dikter blir trogna följeslagare genom livet. Man kan citera rader och kommer ihåg bilder och metaforer. Åsa Beckman, biträdande kulturchef på DN, har bett några av festivalens författare att ta med sig en favoritdikt.
 • Att spränga språket och öppna världen - Cynthia Haven, kritiker, författare och litteraturvetare vid Stanford University och Igor Pomerantsev, rysk poet och journalist bosatt i Prag samtalar under ledning av Malte Persson, författare, litteraturkritiker och översättare.
 • Öppen poesiscen – läs egna eller andras dikter på Stora torget i Sigtuna stad. Nybörjare såväl som erfarna välkomnas upp på scenen.
 • Evolutionär och existentiell bilderbokspoesi – möte med poeten Lotta Olsson och illustratören Olof Landström som tillsammans har gjort boken Mitt bland stjärnor.
 • I starens tid - möt Tomas Bannerhed i ett samtal om natur och litteratur, om att ha öppna sinnen och kunna beskriva en naturupplevelse med poesins, snarare är prosans, verktyg.
 • Det gränsöverskridande språket - ett samtal om det poetiska språkets möjligheter i gränslandet mellan kultur, religion och politik med poeterna Håkan Sandell och Ulrikka Gernes under ledning av Maria Küchen.
 • En röst för de tysta- konstnärerna Sarianna Kranz och Preetam Casimir i ett samtal om mänskliga rättigheter och konstens möjligheter med poeten Daniel Blixt som även läser sina egna och andras texter på temat.
 • Bland runristare och skalder i vikingatidens Sigtuna - Magnus Källström, docent i nordiska språk och verksam som runolog vid Riksantikvarieämbetet, berättar om runor i Sigtuna.
 • Dikt möter bild - under ett års tid har Lars Björklund, poet, och Hans Hartman, fotograf, låtit dikt och bild mötas som poetiska associationer.
 • Litterär högmässa i Mariakyrkan
 • Ekelöfrummet på Sigtunastiftelsen - Gunnar Ekelöf-rummet på Sigtunastiftelsen är en rekonstruktion av den miljö som en gång fanns i hans hem på Stora Malmgatan i Sigtuna stad.

Med över 80 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström, Suzanne Osten och Sven Wollter m fl deltar.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se