2015-06-02 13:53Pressmeddelande

​Östeuropeisk poesi och premiär för poesistafett på Sigtuna Litteraturfestival

null

- poesins betydelse när yttrandefriheten begränsas

Sedan starten har poesin funnits på programmet under Sigtuna Litteraturfestival. Under den fjärde upplagan av festivalen ges poesin ytterligare utrymme genom samtal om ryska Regina Derieva liv och arbete, författarmöte med Tomas Venclova samt med Mårten Westö. Dessutom blir det premiär för en poesistafett mitt i staden.

Det har länge varit en väl bevarad hemlighet att en av Rysslands mest aktade poeter varit bosatt i Sverige. 1990 tvingades hon lämna Sovjetunionen.1999 bosatte hon sig i Märsta, där hon bodde fram till sin död 2013. Bland de som beundrade Regina Derievas poesi finner man nobelpristagaren Joseph Brodsky. Nu möts författaren, forskaren och Majakovskijkännaren Bengt Jangfeldt, den amerikanska poeten Ellen Hinsey samt den litauiske poeten Tomas Venclova i ett samtal om Derievas liv och arbete.

Den litauiska poeten Tomas Venclova, som tillsammans med nobelpristagaren Czesław Miłosz förärats bland annat Prize of Two Nations, anses av många vara en av 1900-talets viktigaste östeuropeiska poeter. Vid sitt besök på Sigtuna Litteraturfestival får vi lära känna Venclovas poesi och höra honom tala om vikten av att fortsätta skriva trots publiceringsförbud och påtvingad landsflykt i ett samtal med journalisten Maja Aase.

En stor nyhet för årets festival är poesistafetten. Kulturjournalisten Åsa Beckman, har bett några av festivalens medverkande att ta med sig en favoritdikt. Eric Schüldt, Sara Paborn, Pelle Andersson, Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn och Bengt Jangfeldt delar med sig av sina tankar.

- Poesi inspirerar, berör och öppnar våra sinnen. Poesin behövs även när yttrandefriheten begränsas, eller kanske särskilt då. Vi är därför stolta att under Sigtuna Litteraturfestival kunna presentera två framstående östeuropeiska poeter. Att dessutom sex av våra deltagande författare omedelbart tackade ja till att vara med och för första gången genomföra en poesistafett känns fantastiskt. Det är bara att stanna till mitt på Stora torget och lyssna, säger Camilla Zedendahl, vd Destination SIgtuna.

Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 22-23 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Mårten Westö, Lena Andersson, Beate Grimsrud, Kristina Kappelin och Elin Lucassi.

Biljetter släpps idag den 2 juni.

Se hela programmet på: sigtunalitteraturfestival.se

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.

Följ festivalen på: facebook.com/sigtunalitt Twitter: #Sigtunalitt

För mer information kontakta:

Camilla Zedendahl, vd för Destination Sigtuna AB, mobil: 0709-90 69 73, e-post: camilla.zedendahl@destinationsigtuna.se

Sofia Hiller, pressansvarig, mobil: 073-640 16 20, e-post: sofia.hiller@destinationsigtuna.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se