2010-05-31 15:49Pressmeddelande

Nationaldagsfirande i Sigtuna och på Steninge Slott

Firandet av Sveriges nationaldag i Sigtuna inleds med uppträdande för stora och små av Clownerna Max och Misses Monick kl 13.30 i Drakegården trädgård.
Ta gärna med picknickkorgen!
 
Klockan 15.00 börjar Sigtuna Hembygdsförenings nationaldagsfirande.
Man tågar från Stora Torget tillsammans med Sigtuna Spelmän och Märsta Folkdansgille i Sigtuna Museums trädgård blir det högtidstal, körsång, spelmän, folkdansare samt utdelning av Sigtuna hembygdsförenings kulturpris. Café ”Lilla Fördärfvet” serverar kaffe med delikat bröd.

Sigtunastiftelsen firar Sveriges nationaldag med stor kakbuffé och svenska toner i Rosengården. Buffén står uppdukad 13.30 – 14.30. Löven har slagit ut och blommorna prunkar. I Rosengården på Sigtunastiftelsen porlar fontänen och fåglarna sjunger, till ackompanjemang av piano.

Bugga med Sigtunabuggen
Sigtunabuggen är ett motionslopp utan tävlingsmoment längs Mälarens strand och Sigtunas gator. Danssträckan blir c:a 1 km mestadels på asfalt. Man kan dansa som par eller trio.

På Steninge Slott tillägnas Nationaldagen alla barn, stora som små. Dagen till ära finns det massor med skojiga aktiviteter för hela familjen. På övervåning i Stenladan finns en barnmässa med roliga, påhittiga och unika saker för barn. Här hittar du också ansiktsmålare och pysselhörna med fiskdamm. I parken visar brandkåren upp sina brandbilar, och här kan du åka häst och vagn. Gå på en barnvisning i det 300 år gamla slottet och lyssna till de spännande historierna, efter varje visning blir det skattjakt i parken.

I restaurangen Steninge kök & Skafferi finns en speciell meny till barnen och i Orrefors Kosta Bodas bruksbutik kan man prova på ljusfärgning.

För bildmaterial och mer information kontakta:

Sofia Hiller, Sigtuna Turism AB, sofia.hiller@sigtunaturism.se, mobil: 073-640 16 20

Jessika Krekula, Steninge Slott, jessika.krekula@steningeslott.com, tel: 08-592 595 06


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se