2019-11-25 08:00Pressmeddelande

Matilda Gustavsson & Internationell författarscen till Sigtuna Litteraturfestival

null

Nu står det klart att Matilda Gustavsson, högaktuell författare, kulturjournalist och krönikör, gästar Sigtuna Litteraturfestival. För första gången tar Internationell författarscen plats i programmet och förlägger en av sina programpunkter under festivalen. Sigtuna Litteraturfestival går av stapeln den 9 maj 2020 och biljetterna släpps den 1 december.

Matilda Gustavsson, kulturjournalist och krönikör på Dagens Nyheter, slog igenom i november 2017, med sitt banbrytande reportage i Dagens Nyheter om den så kallade Kulturprofilen med koppling till Svenska Akademien, ett reportage som fick Sveriges kulturvärld att skaka i sina grundvalar. 2018 tilldelades hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjare och i dagarna kom hennes bok Klubben ut, där hon fördjupar sin undersökning av maktstrukturen i kulturvärlden.

 -Sigtuna Litteraturfestival har gjort sig känd för att värdera det lite djupare, existentiella samtalet om litteratur och samhälle. Min bok ”Klubben” är för mig ett existentiellt projekt som handlat om att skriva fram en mänsklig erfarenhet som vi behöver tala mycket mer om. Därför ser jag fram mot att få vara en del av samtalen på Sigtuna Litteraturfestival, säger Matilda Gustavsson.

En nyhet är även att Internationell författarscen, som vanligtvis har sin hemvist på Stadsteatern i Kulturhuset, förlägger en av sina programpunkter på Sigtuna Litteraturfestival. Internationell författarscen är Sveriges mest framstående scen för internationella författare, med ett mycket gott renommé bortom landets gränser.

 -Vi är otroligt stolta och glada över att Matilda Gustavsson och Internationell författarscen väljer att komma till Sigtuna Litteraturfestival. Vår festival är känd för att ta upp högaktuella ämnen och spännande programpunkter, vilket vi fortsätter att leverera, säger Maria Martin, projektledare för Sigtuna Litteraturfestival på Destination Sigtuna.

Läs mer på sigtunalitteraturfestival.se


För mer information, kontakta:
Maria Martin, projektledare, Sigtuna Litteraturfestival, mobil: 0760 80 56 35
e-post:maria.martin@destinationsigtuna.se

Om Sigtuna Litteraturfestival
Sigtuna Litteraturfestival hade premiär år 2012. Destination Sigtuna stod som arrangör i brett samarbete med Tällberg Foundation, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun med fler. Sedan dess har Destination Sigtuna, tillsammans med olika aktörer, arrangerat festivalen sex gånger. Sigtuna Litteraturfestivals kärnvärde är läsglädje och tanken är att skapa en mötesplats och läsfest med låga trösklar där personliga och nära möten mellan författare och deltagare kan ske. Under årens lopp har runt 200 författare gästat festivalen och däribland Rickard Ford, Jan Guillou, Vanna Rosenberg, Mikael Niemi och Kerstin Ekman. Den 9 maj 2020 genomförs Sigtuna Litteraturfestival för sjunde gången i ett samarbete mellan Destination Sigtuna och Piratförlaget, Natur o Kultur, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun och Stora Brännbo.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se