2013-07-23 09:01Pressmeddelande

ICORN och svenska PEN diskuterar yttrandefrihet under Sigtuna Litteraturfestival

null

För ett år sedan valde Sigtuna att bli en av världens fristäder för förföljda författare. Under Sigtuna Litteraturfestival 17-18 augusti samtalar författaren och Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo med Helge Lunde, ordförande i ICORN, om det fria ordet som förutsättning för ett demokratiskt samhälle.

-I en fristad är gästfrihet och yttrandefrihet mer än tomma ord. De inspirerar invånarna till konkret handling och solidaritet med världens förföljda, säger Helge Lunde, ordförande i ICORN.

I ett efterföljande panelsamtal om kommuners engagemang som fristad medverkar bland andra Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, Helge Lunde, ordförande i ICORN, (The International Cities of Refuge Network) och Alf Linderman, direktor för Sigtunastiftelsen. Sigtuna en av världens 40-talet fristäder. Övriga städer i Sverige är Uppsala, Växjö, Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping.

Samtalet äger rum söndagen den 18 augusti kl. 13.00 på Sigtunastiftelsens bibliotek

För andra året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar med Sigtuna stad som arena. Med över 60 programpunkter på programmet bjuds på samtal och författarmöten varvade med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, bokbindning, guidade turer och utställningar.

Exempel på fler programpunkter:

Ser vi en förlorad arabisk vår? Javeria Rizvi Kabani visar filmen Zero Silence.

Mormor, Hitler och jag, film och samtal med Carl Johan De Geer om vilken historia som berättas idag.

Älskade Fascism, Henrik Arnstad berättar om sin bok om fascismens historia.

Fler deltagare på Sigtuna Litteraturfestival:

Henning Mankell, Maria Sveland, KG Hammar, Roslund & Hellström, Ingelin Angerborn, Henrik Ennart, Kristina Ohlsson, Karin Alvtegen, Po Tidholm, Caroline Krook, Åsa Nilsonne, Maria Küchen, Marika Griehsel, Bengt Göransson, Bo Ekman, Ted Hesselbom och Anders Wijkman är några av deltagarna.

Båt till festivalen går lördag och söndag från Stadhusbron i Stockholm, se http://www.stromma.se/sv/Stockholm/Skargard/Temakryssningar/Sigtuna-litteraturfestival/

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Tällberg Foundation, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

För mer information kontakta:

Camilla Zedendahl, VD Destination Sigtuna AB, mobil: 070-990 69 73, E-post: camilla.zedendahl@destinationsigtuna.se

För hela programmet:

sigtunalitteraturfestival.se

facebook.com/sigtunalitt

#SigtunalittOm Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se