2013-07-11 13:15Pressmeddelande

Egyptens kris i fokus under Sigtuna Litteraturfestival

null

Med ordets makt i fokus lyfter Sigtuna Litteraturfestival utvecklingen i Egypten ur tre olika vinklar – innan den arabiska våren, de folkliga upproren och situationen idag. På programmet står arabisk litteratur, filmvisning av dokumentärfilmen Zero Silence och samtal om yttrandefrihet.

Den 17-18 augusti pågår Sigtuna Litteraturfestival. Under söndagen den 18 augusti diskuteras utvecklingen i Egypten inför, under och efter den arabiska våren. Genom den högaktuella filmen Zero Silence berättar Javeria Rizvi Kabani historien om en ny generation unga arabers kamp för frihet, demokrati och yttrandefrihet. Filmen föregås av ett samtal om samtida arabisk litteratur med mellanösternkännaren Helena Axelson Fisk. Efter filmen följer en diskussion om yttrandefrihet och om hur revolutionerna har påverkat situationen för bloggare, journalister, författare och kulturutövare. Hur ser yttrandefrihetssituationen ut i och utanför sociala medier i Egypten och Tunisien efter den arabiska våren? Ser vi en förlorad arabisk vår?

-Det känns väldigt spännande att vi kan diskutera en så aktuell fråga som vad som pågår i Egypten just nu. Yttrandefrihet, demokrati och ordets makt går hand i hand. Jag hoppas att många tar chansen att lära sig mer om bakgrunden till utvecklingen i mellanöstern. Vi har en väldig spännvidd på ämnen i år, men ordets makt är det som förenar, säger Camilla Zedendahl, vd för Destination Sigtuna och initiativtagare till festivalen.

Javeria Rizvi Kabani är Mellanöstern- och Sydasienkännare och arbetar med omvärldsanalys och strategi på Svenska Institutet. Hon har dessförinnan startat upp ett flertal ledarskapsprogram för unga ledare från Sverige, Mellanöstern, Nordafrika och Iran. 2011 debuterade hon som dokumentärfilmare med Zero Silence.

Helena Axelson Fisk är skribent, översättare och tv-textare, lärare i arabisk litteratur på Högskolan Dalarna och har levt över tjugo år i Mellanöstern.

För andra året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar med Sigtuna stad som arena. Med över 60 programpunkter på programmet bjuds på samtal och författarmöten varvade med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, bokbindning, guidade turer och utställningar.

Exempel på fler programpunkter:

Det fria ordet och demokratins förutsättningar, Ola Larsmo, ordf. Svenska PEN, Helge Lunde, ordf. ICORN.

Mormor, Hitler och jag, film och samtal med Carl Johan De Geer om vilken historia som berättas idag.

Författarmöte Roslund & Hellström, högaktuella med boken Två Soldater om gängkriminialitet och utanförskap.

Fler deltagare på Sigtuna Litteraturfestival:

Henning Mankell, Maria Sveland, KG Hammar, Ingelin Angerborn, Henrik Arnstad, Kristina Ohlsson, Karin Alvtegen, Po Tidholm, Caroline Krook, Åsa Nilsonne, Maria Küchen, Marika Griehsel, Bengt Göransson, Bo Ekman, Ted Hesselbom och Anders Wijkman är några av deltagarna.

Båt till festivalen går lördag och söndag från Stadhusbron i Stockholm, se http://www.stromma.se/sv/Stockholm/Skargard/Temakryssningar/Sigtuna-litteraturfestival/

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Tällberg Foundation, Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

För mer information kontakta:

Camilla Zedendahl, VD Destination Sigtuna AB, mobil: 070-990 69 73, E-post: camilla.zedendahl@destinationsigtuna.se

Sofia Hiller, Destination Sigtuna AB, mobil: 073-640 16 20, E-post: sofia.hiller@destinationsigtuna.se

För hela programmet:

sigtunalitteraturfestival.se

facebook.com/sigtunalitt

#SigtunalittOm Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se