2016-11-14 14:00Pressmeddelande

​Destination Sigtuna står för årets mest hållbara julbord

null

Destination Sigtuna dukar upp till årets mest hållbara julbord. Här spelar hela grönsaken och djuret huvudrollen och julens överblivna bröd- och ostkanter förvandlas till smaksensationer i ny skrud. Bakom julbordet står Destination Sigtuna, där miljöfrågor har högsta prioritet för en hållbar destination.

– Med tanke på hur mycket julmat som blir över och slängs varje år känns det helt självklart och samtidigt väldigt spännande att i år få bjuda på hållbara julrecept, säger Eva Camél Fuglseth, tillförordnad vd på Destination Sigtuna.

Hotellnäringen i Sigtuna jobbar målmedvetet med hållbarhetsfrågor och är också med på Green destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer. Destination Sigtuna leder nätverket som består av 15 hotell- och konferensanläggningar. Förra året tog kockarna på hotellen fram nya läckra recept på höna, för att förhindra onödigt svinn. Nu dukar samma kockar upp ett hållbart julbord där julens rester tas om hand och förvandlas till läckra nya rätter. Recepten återfinns i receptsamlingen En godare jul.

I En godare jul finns inga sorgliga slut, bara läckra, nytänkande anrättningar. Den griljerade julskinkan förvandlas till en mustig gulaschsoppa, den överblivna rödkålen blir en god chutney och av de överblivna rökta charkuterierna blir till läckra kanapéer.

Matsvinnet kostar varje år 6 000 kronor per hushåll, vilket motsvarar en hel jul med både klappar och mat. Med bara lite tankemöda och kreativitet kan resten istället bidra till festen. I Sverige slängs årligen drygt en miljon ton mat och besöksnäringen står för en åttondel av matsvinnet.

– Därför är det också självklart att vi måste vara med och hitta lösningar på problemet. Våra kockar har blivit stjärnor på hållbar matlagning och nu hoppas vi att även andra blir inspirerade till att undvika att slänga mat, säger Eva Camél Fuglseth, på Destination Sigtuna.

Följande hotell- och konferensanläggningar ingår i receptsamlingen:

1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Plus Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.

För receptsamlingen En godare jul i digitalform, klicka här.

Läs mer om Sigtunas hållbarhetsarbete här.

För mer information vänligen kontakta:

Sofia Hiller, PR- och marknadsansvarig Destination Sigtuna, tfn 073 640 16 20, sofia.hiller@destinationsigtuna.se

Karin Pontén, Vår pr-byrå, tfn 0708 66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se