2016-06-15 07:30Pressmeddelande

​Den ängsliga samtiden diskuteras under Sigtuna Litteraturfestival

null

Elisabeth Ohlson Wallin, Makode Linde, Svante Weyler och Suzanne Osten deltar

Under de senaste åren har uttrycket lättkränkthet dykt upp allt oftare i kultursammanhang. Bokillustrationer och barnböcker har reviderats. Konstutställningar och utställningsnamn har upplevts som kränkande. Åldersgränser och innehåll för barnfilmer har diskuterats livligt. Under Sigtuna Litteraturfestival diskuteras Den ängsliga samtiden med Suzanne Osten, Makode Linde, Svante Weyler och Elisabeth Ohlson Wallin under ledning av Ted Hesselbom.

Med över 80 medverkande bjuder den femte upplagan av festivalen 26-28 augusti på ett brett program med temat ordets kraft i centrum. Ett av många högaktuella ämnen som tas upp är Den ängsliga samtiden och hur det påverkar kulturlivet och yttrandefriheten. Frågor som tas upp är; Finns det lättkränkta i alla läger? Har det en riktning? En åsikt? ? Eller är vi mer toleranta? Tappar vi i det nya klimatet förmågan till öppen dialog, och leder det till ökad självcensur?

- Sigtuna Litteraturfestival vill skapa utrymme för aktuella frågor. Att skapa en diskussion runt yttrandefrihetens gränser känns angeläget för oss, säger Camilla Zedendahl, initiativtagare till Sigtuna Litteraturfestival och vd för Destination Sigtuna.

I paneldebatten Den ängsliga samtiden deltar Suzanne Osten, dramatiker, författare och regissör, Makode Linde, konstnär, Svante Weyler, förläggare och Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf under ledning av Ted Hesselbom, musei- och konsthallschef.

Mer ur programmet 2016:

  • Suzanne Osten om Flickan, mamman och demonerna - ett samtal om att arbeta självbiografiskt med bok och film, samt filmvisning.
  • Skrivandets villkor och vardag – Booker-prisbelönade Anne Enright i ett samtal om skrivande med förläggaren Dorotea Bromberg.
  • Jag är en väldigt lycklig människa. Glad också, för det mesta - författarmöte med John Ajvide Lindqvist om litterära förebilder, skräcken som genre, existentiell ångest och vad som finns av ljus och mörker under den tunna fernissan av det vi kallar civilisation.
  • Litteraturen som ett sätt att leva i världen - författarmöte med Ebba Witt-Brattström om hur litteraturen varit en ledstjärna genom livet, om sitt författarskap och om hur det varit att skriva i en ny genre.
  • Krig, fred och självbild i nordisk samtidslitteratur - nordiskt författarmöte med Elisabeth ÅsbrinkKjell WestöMarte Michelet och Per Svensson i ett samtal om minne och glömska, nationell identitet, självbild och hur vi väljer att skriva vår historia.
  • Störst av allt är oberoendet- Henrik Berggren och Lars Trägårdh samtalar om gemenskap och oberoende med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

Med över 80 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 26-28 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Samar Yazbek, Booker-prisbelönade Anne Enright, Linda Olsson, Cynthia Haven, Kjell Westö, Andrzej Tichý, John Ajvide Lindqvist, Bob Hansson, Negar Naseh, Ebba Witt-Brattström och Sven Wollter m fl deltar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangerades av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se