2015-08-03 14:55Nyheter

​Yttrandefriheten i en digitaliserad värld diskuteras under Sigtuna Litteraturfestival

null

En allt mer digitaliserad värld ger fler möjlighet att publicera böcker och att sprida information. Man kan sälja böcker direkt till läsaren utan vare sig förläggare, återförsäljare eller distributör. Ger det nya vägar till att ge ut bannlyst litteratur? Under Sigtuna Litteraturfestival 22-23 augusti samtalar fristadsförfattaren Ragip Zarakolu om digital utgivning i en värld där yttrandefriheten begränsas.

Hör Sigtuna kommuns fristadsförfattare Ragip Zarakolu och Per Helin, ägare och vd på Publit, i ett samtal om hur litteratur och förläggeri förändras i det nya digitala samhället.

Ragip Zarakolu, född 1948, är en verksam och välkänd publicist i Turkiet. Han började arbeta som skribent för olika tidskrifter i slutet av 60-talet och arresterades för första gången 1971, strax efter militärkuppen. Då anklagades han för att ha haft ”hemliga relationer” till Amnesty International.  Ragip Zarakolu har under decennier kämpat för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och tryckfrihet i Turkiet. Han har varit med och grundat organisationer som The Turkish Human Rights Association och suttit i styrelsen för både The Freedom to Publish Committe of the Turkish Publishers och The Writers in prison Committe of International PEN i Turkiet.

Sedan december 2013 är Ragip Zarakolu fristadsförfattare i Sigtuna inom ICORN.

Sigtuna kommun beslutade i september 2012 att ansluta sig till det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network, som arbetar med att hitta fristäder åt förföljda författare. Detta sker i samverkan med Internationella Pen, som gör bedömningen av vilka författare som är i behov av skydd. I Sigtuna kommun sker arbetet med mottagandet och författarens deltagande i det lokala kulturlivet i samverkan med Sigtunastiftelsen.

Se hela programmet på: sigtunalitteraturfestival.se

Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Elin Lucassi.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.

Följ festivalen på: facebook.com/sigtunalitt Twitter: #Sigtunalitt


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se