2014-11-24 07:09Nyheter

​Smaskiga hönor ska ätas, inte eldas

null

I alla tider har höna varit en uppskattad maträtt på våra bord. Inte minst genom den klassiska rätten Höns i Curry. Men någon gång gick vi vilse i pannkakan. Idag går det inte att köpa höna i butik och det finns sällan på menyn i restauranger. Följden är att 1 miljon hönor bränns upp varje år istället för att tas tillvara. Men nu är hönan på väg tillbaka - och den är ekologisk. Utmärkt tycker vi i Sigtuna.

VI PROVLAGAR FÖR FULLT


Under hösten har våra duktiga kockar på hotellen runt Sigtuna och Arlanda provlagat höna på nya sätt. Vi skapar och samlar goda recept.

Fredrik Lagberg, finalist i årets kock 2012 och idag köksmästare på Stora Brännbo Hotell och Konferens har till exempel lagat höna i ugn över natten tillsammans med rostad vitlök, ankfett, timjan och citron på ca 80 grader, det tar sin lilla stund, men blir galet gott!

På Hotell Kristina, som var första hotell att vinna Ekomatsligan 2012, har Tony Classon provlagat och redan idag serveras Terrine på värphöna med champinjonörter och morot. En god anledning att skynda sig dit på lunch.

Sigtuna är Sveriges fjärde största hotelldestination och självklart finns här en restaurangskola. Skolan ingår i projektet hållbara restauranger och Ulrika Brydling varit på besök på Arlandagymnasiets restaurangskola och lagat en het Thaiinspirerad hönsgryta.

VILL DU PROVSMAKA MED OSS?

Höna smakar fantastiskt tycker vi och det känns helt galet att den ska brännas upp. Därför fortsätter vår kockar att provlaga och skapa recept allt medan du tar tag i julförberedelserna. 

Vill du vara med och provsmaka? 

Den 9 februari kl. 14 ses vi på Radisson Blu Arlandia Hotel.

Anmäl ditt intresse genom att maila sofia.hiller@destinationsigtuna.se.

Recept finns  http://hallbardestination.se

VARFÖR BRYR VI OSS OM HÖNSEN?


Det enkla svaret är att vi inte vill att goda matråvaror ska förstöras. Sedan 2009 har vi i Sigtuna samarbetat runt hållbarhetsfrågor och vi vet att svinn är ett stort problem i vårt samhälle. Naturvårdsverket uppskattade 2012 att det genereras så mycket som 1, 2 miljoner ton matavfall i Sverige, motsvarande 130 kilo per person. Restauranger står för en dryg tiondel av detta. Vi vill på olika sätt minska svinnet och arbetar aktivt för detta. Exempelvis väger Clarion Hotel Arlanda Airport allt sitt matavfall för att kunna vidta åtgärder för att minska svinnet. Läs gärna mer på http://hallbardestination.se/vi-gor-tillsammans/vi-valkomnar-sopdiskussionen/. Att nu vara med och se till att hönor tas tillvara är ett annat sätt vi vill bidra med.

VI som samarbetar för en hållbar destination är:

32 rum & kök, Arlanda Airport Conference, Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda, Hotell Anstalten, Hotell Kristina, Ibis Styles Stockholm Arlanda Airport, IFL Kämpasten, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu Sky City Hotel, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Steningevik Konferens samt Stora Brännbo Konferens och Hotell. Dessutom ingår Destination Sigtuna AB och Stockholm Arlanda Airport.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se