2015-02-02 06:37Nyheter

Sigtuna bjuder på recept på höna nr 7: Klassikern Höna i Curry

null

Tillsammans med kockarna runt Sigtuna och Arlanda har Maria Collin tagit sig an utmaningen att laga höna. Varför? För att de tycker att goda råvaror ska tas tillvara och inte gå till spillo. Den 9 februari bjuder Sigtuna och Arlandas hotell in till provsmakning av höna och till en diskussion om svinn. Dessutom släpper de en receptsamling på höna. Marias recept är med i receptsamlingen. 

Till vardags arbetar Maria som turistbyrå- & butiksansvarig på Destination Sigtuna. Matlagningen är en ren och skär avkoppling. Här är bakgrunden till Maria recept.

I min barndom på 1960-talet lagade mina mostrar gärna Höna i currysås. Moster Gunborg, som nu är över 95 år gammal, lagade ofta detta på fredagarna och serverade rätten på lördagen när morbror och de glupande hungriga sönerna kom hem från arbete respektive skola.

KLASSIKERN HÖNA I CURRY

Du behöver för 4 personer:

2 hönor på dryga kilot

1/2 matsked salt per liter vatten

3 rejäla morötter

2 gula lökar

5-10 kvistar persilja

3 lagerblad

10 vitpepparkorn

TILL CURRYSÅSEN

1 gul lök

1 friskt och sött äpple

Vetemjöl till redning av såsen

4 msk curry eller efter smak

Hönsbuljong

Grädde, eller mjölk

En nypa socker, gärna råsocker

GÖR SÅ HÖR

Tina hönsen om de är frusna, tar ca 1 dygn i kylskåp.

Skölj hönorna noga med vatten både in och utvändigt Ta fram en stor gryta. Halvera eller stycka hönorna i mindre bitar om det blir för ont om plats. Häll på vatten så att hönorna är väl täckta koka upp, skumma väl tills vattnet är klart.

Skär grönsakerna i bitar. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med lagerbladen, persiljekvistarna & vitpepparkornen.

Låt koka upp. Skumma igen så att buljongen blir riktigt klar. Sänk värmen så att hönorna får koka sakta. Räkna med en koktid på ca 1-2 timmar, när benen lossar lätt är hönan färdig.

Bena ur hönorna och ta undan hönsköttet, låt skrov, ben och skinn åka tillbaka i grytan med buljongen. Koka ytterligare ii drygt 30 minuter eller mer tills buljongen reducerats till ca 1/3 del. Sila buljongen och behåll ca 5 dl till såsen.

Finhacka löken och äpplet. Fräs lök, äpple och currypulver i smör eller rappsolja, annan neutral olja går också bra. Strö över vetemjölet, låt fräsa lite till under omrörning. Häll på buljong och låt koka ihop, tillsätt grädde/ mjölk efter behag och önskad konsistens, Kan gärna få puttra lite till, smaka av, tillsätt eventuellt salt & mer peppar & en nypa socker, lägg i hönsbitarna och värm så att hönsköttet blir varmt.

Servera med kokt ris, lite hackad persilja.

Skivad banan smakar också gott!

Vill du komma på provsmakningen? 

Anmäl dig till sofia.hiller@destinationsigtuna.se

Måndagen den 9 februari kl. 14.00-15.30.

Plats: Radisson Blu Arlandia Hotel, Kabinvägen 3, Stockholm Arlanda Airport


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se