2014-12-18 07:06Nyheter

​Sigtuna bjuder på recept på ekologisk höna nr 4: BBQ höna med syrad tomat- & avokadosallad

null

Dags för veckan recept på höna. Varför? Jo, för att vi i Sigtuna och runt Arlanda tycker att goda råvaror ska tas tillvara. Idag bränns hönor, vi tycker att de ska ätas.

Våra bästa kockar lagar därför höna. Veckans recept står Mårten Östman, Executive Chef på Radission Blu Arlandia Hotel, bakom. På vår uppmaning beskriver Mårten sig själv och tanken bakom dagens recept.

BBQhöna”En kreativ och glad köksmästare med över 20 år i hotellbranschen. Jag älskar mat och de svenska smakerna ligger mig varmt om hjärtat. Vi har ett otroligt skafferi här i Sverige och att kunna arbeta efter säsong är helt underbart; de spröda primörerna på våren och sen all svamp och rotfrukter på hösten. Receptet till hönan kom till från mitt intresse av amerikansk BBQ, något som jag är väldigt förtjust i. Att stå vid grillen ljummen sommarkväll är kanske den ultimata avslappningen.”

BBQ-HÖNA MED SYRAD TOMAT- & AVOKADOSALLAD SERVERAS MED LÄTTRÖKT CREMÉ FRAICHE SAMT KRISPIG LÖK

Till hönan:1 st hönor
Saltlag 10% (1 dl salt, 10 dl vatten)

BBQ-såsen:2,5 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
2,5 dl balsamvinäger
35 ml Worcestershiresauce
1 st torkade ancho chilis
1,5 msk spiskummin
2,5 dl farinsocker
0,5 liter passerad tomat
2,5 dl soja
olivolja

Krispig lök:1 dl vetemjöl
½ dl maizena
½ msk cayennepeppar
2 dl kolsyrat mineralvatten
2-4 gula lökar
2 dl Panko-ströbröd

Syrad tomat- och avokadosallad:3 st tomater
1 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten
2 st avokados – tärnade

Till garnering:

Färsk hackad koriander, fint skuren vårlök, lättrökt crème fraiche (går lika bra med vanlig crème fraiche), tortilla bröd, fint strimlad isbergssallad

Stycka hönan i mindre bitar och ta bort eventuella fjäderrester.

Lägg bitarna i saltlösningen i ca 4 timmar.

SYRAD TOMATSALLAD

Blanda ättika, socker och vatten i en bunke och vispa tills det blir en klar vätska

Skär tomaten i 4 klyftor och ta bort innanmätet, skär klyftorna i fina strimlor och lägg ner i ättikslagen. Ställ i kyl.

BBQ-SÅSEN

Lägg den torkade chilin i vatten och låt den bli mjuk.

Finhacka gul lök och vitlök och fräs i kastrull tillsammans med spiskummin. När den har svettats och börjar bli genomskinlig, häll på balsamvinägern och låt den koka ner lite.

Ta bort stjälken och kärnor ur chilin när den har blivit mjuk. Skär ner den i mindre bitar.

Häll i farinsocker, Worcestershiresauce, passerad tomat, soja samt chilin i lökblandningen och låt det småkoka tills den börjar tjockna lite. Mixa såsen så den blir slät och sila den.

Ta bort ungefär hälften av såsen och kyl ner resten av det i kyl. Häll sedan upp på flaska.

Sätt ugnen på 120 grader.

Ta hälften av BBQ-såsen och späd den med lite vatten. Lägg hönan i en ugnsfast form och täck den med såsen. Täck formen med aluminiumfolie.

Koka hönan i såsen i ugn i ca 6 timmar eller tills köttet faller av benen.

När det är klar ta ur såsen och spara den i kyl till eventuella andra kok.

Dra köttet från benen på hönan i fina strimlor och lägg i en skål

KRISPIG LÖK

Blanda vetemjöl, maizena och cayennepeppar i bunke. Häll på mineralvattnet och blanda väl till en smet

Skala löken och skär den i ca 1 cm tjocka halvmånar, blanda i smeten och vänd dem därefter i Panko-ströbrödet.

Fritera dem tills de fått en gyllen brun färg.

UPPLÄGGNING

Blanda avokadotärningarna med den syrade tomaten och lite färsk hackad koriander.

Värm den strimlade hönan in lite BBQ-sås i en kastrull.

Lägg ett uppvärmt tortilla bröd på en tallrik. Lägg därefter isbergssallad på brödet och ringla över cremé fraiche. Lägg sedan den uppvärmda hönan på salladen, toppa med tomatsalladen och den krispiga löken. Avsluta med att ringla över lite av BBQ såsen.

Självklart delar vi med oss av recepten som inspiration till dig och alla andra. Här hittar du fler recept. Har du något bra recept på höna? Skicka in det till oss, så delar vi gärna det också. & vill du komma och provsmaka våra hönor? Skicka in en intresseanmälan till sofia.hiller@destinationsigtuna.se.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se