2015-08-17 07:47Nyheter

Poeten Fiona Sampson gästar Sigtuna Litteraturfestival

null

Det står nu klart att den mångfaldigt prisbelönta brittiska poeten, författaren och översättaren Fiona Sampson kommer till Sigtuna Litteraturfestival den 22-23 augusti. 

Hon har bland annat skrivit poesi, litteraturkritik, böcker om språkfilosofi och om skrivandets konst. Totalt har hon skrivit 27 böcker och blivit översatt till fler än trettio språk. Hennes verk har bl a nominerats till T.S. Eliot Prize och the Forward Poetry Prize. 

Fiona Sampson har varit redaktör för den ansedda brittiska poesitidskriften Poetry Review under åren 2005-2012 och har startat och är utgivare av den internationella tidskriften Poem. I dag är hon professor i poesi vid universitetet i Roehampton.

Hör Fiona Sampson läsa sina egna dikter och möt henne i ett samtal med Helena Axelsson Fisk om poesi. Om poesins plats i samhället och dess betydelse för oss som människor.

Med beskedet att Fiona Sampson kommer att delta på Sigtuna Litteraturfestival utgör poesin en viktig del av årets festivalprogram. Poesin tar redan en central plats genom bland annat premiär för en poesistafett mitt i den historiska staden och att två framstående östeuropeiska poeter - Regina Derieva och Tomas Venclova, presenteras. 

Med över 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 22-23 augusti med ordets kraft i centrum. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Kerstin Ekman, Dorthe Nors, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Mårten Westö, Lena Andersson, Beate Grimsrud, Kristina Kappelin och Elin Lucassi.

Fiona Sampson är del av det engelskspråkiga programmet under Sigtuna Litteraturfestival.


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se