2015-01-23 07:30Nyheter

Hönan & Ägget - Sigtuna bjuder på recept på höna nr 5

null

Nu är det dags för Sigtunahöjden att presentera sitt nya recept på höna.

Det är köksmästare Kalle Eriksson, som nyligen var i semifinal i Årets Kock, som kreerat en rätt som bär namnet Hönan & Ägget. Hur tänkte Kalle när han kom på receptet? Det kan du läsa om i den receptsamling som vi ger ut den 9 februari. Då bjuder vi också in till provsmakning av goda hönor.

Varför kokar vi på Hotell- och konferensanläggningar runt Sigtuna och Arlanda höna? Jo, för att vi tycker att goda råvaror ska användas och inte brännas.

HÖNAN & ÄGGET

Krispig och len höna med bakat ägg i lättrökt consomé

Hönsfärs

4 st bröst från hönan

2 st ägg

3 dl vispgrädde

½ tsk salt

1 st citron

Mixa brösten i matberedare tillsätt ägg och grädde försiktigt i en jämn stråle tills det blir en slät färs, tillsätt salt samt skalet från citronen. Passera och dra ut ett tunt lager på plastfilm. Baka på 80 grader i 12 min tills färsen stelnat. Kyl ned och stansa ut en ring och lägg på tallrik.

Bakat ägg

4 st ägg

Baka ägget i cirkulator tills 64,7 grader, knäck och ta ut gulan.

Krispigt hönsskinn

4 st skinn från hönorna

2 st kvistar citrontimjan

Baka skinnen i ugn på 160 grader tills gyllene. Ta ut och låt svalna, hacka sönder till ett grovt pulver och blanda upp med timjan.

Rökt hönsconsomé

2 st hönsskrov

2 st schalottenlökar

1 st morot

1 kvist timjan

Salt, champagnevinäger

Rosta hönsskroven i ugn på 190 grader tills gyllenbruna runt om. Lägg i kastrull och tillsätt vatten samt lök, morot och timjan. Låt stå i ugn på 90 grader i 2 dygn. Reducera buljongen tills 5 dl återstår och lägg sedan i lämplig form. Rök i abu-rök tills god smak.

Timjanolja

1 knippe timjan

2 dl matolja

Plocka timjan och mixa med oljan, låt stå över natt och sila sedan. Droppa i några droppar i buljongen vid servering.

VILL DU VARA MED OCH PROVSMAKA HÖNA DEN 9 FEBRUARI?
Anmäl ditt intresse till sofia.hiller@destinationsigtuna.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se