2014-07-22 10:00Nyheter

Diplomatin bakom Schibbyes och Perssons frigivning på Sigtuna Litteraturfestival

null

Tyst diplomati är inte passiv. Under Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti berättar Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Addis Abeba 2009-2013, om sin bok om frigivningen av journalisterna Schibbye och Persson i ett samtal med Alexander Crawford.
Under våren kom Jens Odlander ut med boken Tyst diplomati där han berättar om vad som drev den etiopiska regeringen och delstatsregimen i Ogaden, om varför straffet för journalisterna blev så hårt och lösningen så svår att säkra. Men också om hur UD arbetar i svåra fall som detta. Under Sigtuna Litteratufestival samtalar Jens Odlander med Alexander Crawford om processen fram till frigivningen och vad som egentligen hände bakom kulisserna.
Frukosten är en del av Sigtuna Litteraturfestival och hålls:Lördagen den 23 augusti kl. 13.00, på Stora Brännbo Konferens och Hotell i Sigtuna.


Mer ur programmet på Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti:

- 60 år i maktens centrum - ett möte med fd statsminister Ingvar Carlsson om personliga och politiska lärdomar.

Historiens tystnader - ett samtal mellan svenska PEN:s ordförande och Ola Larsmo och Sigtunas fristadsförfattare Ragip Zarakolu om att skriva om förbjudna ämnen.

- Pekingsyndromet - ett samtal om den nya supermakten Kina med journalisterna Ola Wong och Hanna Sahlberg.

- Går det åt helvete med världen, eller? Läkaren och författaren Johan von Schreeb samtalar med  författaren Lasse Berg om läget i världen idag, om politik, makt, bistånd och vikten av personligt ställningstagande. 

För tredje året i rad bjuder Sigtuna Litteraturfestival på möten mellan författare och läsare i alla åldrar. Hela Sigtuna stad står som arena för över 80 programpunkter. Angelägna samtal och författarmöten varvas med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, guidade turer och utställningar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

sigtunalitteraturfestival.se


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se