2014-08-22 08:00Nyheter

Bokens form diskuteras på Sigtuna Litteraturfestival

null

Många av oss väljer bok efter författare och baksidestexter, andra efter omslag. Under helgens Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti bjuds inte bara på litteratur, utan även formgivning. I samtal med några av Sveriges ledande formgivare diskuteras litteraturens relation med form.

- I de programpunkter som sker på Borgmästargården tittar vi på författarna från ett annat håll. Vi utgår från formgivarna och pratar om boken som form, relationen mellan text och bild och designad litteratur. Behöver litteraturen formges? Stina Wirsén och Gabor Palotai diskuterar frågan med författare som de har bjudit in, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum.

Ur programmet:

• Stina Wirsén – utställning med original från bl.a. Vem-böckerna, Leka tre och Brokiga, lördag på Borgmästargården.

• Stina Wirsén i samtal med Ulf Stark. Ulf Stark berättar om deras samarbete och hans syn på förhållandet mellan text, bild och formgivning, lördag på Borgmästargården.

• Vi skapar figurer - workshop för barn (ca 5 år) med Sara Lundberg och Stina Wirsén, söndag på barn- och ungdomstorget.

• Gabor Palotai – utställning med ett urval av böcker som den prisbelönta grafiska formgivaren och konstnären Gabor Palotai har formgivit, söndag på Borgmästargården.

• Lars O Ericsson, docent i praktisk filosofi, skribent och författare, och Linda Rampell, designteoretiker och författare, berättar om Code Manifest, söndag på Borgmästargården.

• Erik Videgård, kock och restauratör, berättar om kok- och bokkonst och sitt samarbete med Gabor Palotai, söndag på Borgmästargården.

• Jens Ahlbom, illustratör, berättar om hur Mulle Meck-figuren kom till, lördag på barn- och ungdomstorget.

• Anna Höglund – utställning och samtal om boken Om detta talar man endast med kaniner, lördag och söndag i Studiokyrkan.

• Piece of mind  – utställning, collage och textilkonst med hantverksaktivisten Elisabeth Bucht (också känd som Garnapa på Instagram), lördag och söndag på Sigtunastiftelsen.

Med över 80 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival 23-24 augusti på möten mellan författare och läsare i alla åldrar. Angelägna samtal och författarmöten varvas med sagoläsning, bokmarknad, litteraturgudstjänst, workshops, guidade turer och utställningar.

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar. 

Kontaktperson:

Ted Hesselbom, chef Sigtuna museum, tel: 073-666 32 71, e-post: ted.hesselbom@sigtuna.se



Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se