2014-02-14 13:11Nyheter

900-årigt vikingameddelande från Sigtuna avkodat

null

Mysteriet med ett 900-årigt vikingameddelande från Sigtuna har lösts. Runologen Jonas Nordby från Oslo universitet lyckades knäcka koden som visade sig vara "Kyss mig". Meddelandet är skrivet med så kallade isrunor, en variant av sifferrunor som var den mest utbredda varianten av de många olika runkoder som använts. Nyheten har väckt stort intresse i engelska och amerikanska medier.

– Det var väldigt vanligt att använda koder, stora delar av befolkningen behärskade dem. Därför tror jag att det var något man lärde sig samtidigt som man lärde sig runor. Hade du lärt dig att läsa och skriva, hade du också lärt dig koder, säger Jonas Nordby till forskning.no.

Det aktuella benet påträffades 1999 vid en utgrävning i Kv Professorn 1 i Sigtuna. Benet finns i Sigtuna Museums samlingar, men är just nu nedpackat  p g a flytt.

Nyfiken på mer om Sigtunas runstenar? Läs här!

Läs mer här:

Om runfynd i Sigtuna på raa.se

forskning.no

huffingtonpost.com

mailonsunday.co.uk

theguardian.com


Om Destination Sigtuna

Destination Sigtunas uppdrag är att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i Sigtuna för att locka fler besökare till destinationen och därmed stärka dess attraktionskraft. Sigtuna är Sverige fjärde största hotelldestination räknat i antalet gästnätter och destinationen omfattar Arlanda, Märsta, Rosersberg, och Sigtuna stad. Besöksnäringen i Sigtuna är en viktig basnäring och 2019 låg omsättningen på 43,6 miljarder kronor. Destination Sigtuna företräder destinationens besöksnäring och marknadsför Sigtuna som ett attraktivt besöksmål 365 dagar om året och driver utvecklingsfrågor i samverkan med kommunen och näringslivet. Bolaget bildades 1992 och ägs till 47 procent av Sigtuna kommun och till 53 procent av lokala privata företagare. Bolaget driver bland annat Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och mötesanläggningar, ett hotellnätverk och Frukostklubben. Destination Sigtuna projektleder även evenemangen Sigtuna Litteraturfestival, Sigtuna Julmarknad och Sigtuna Möte. För mer information, besök www.destinationsigtuna.se